Vaccinatie/Titeren

Vaccinatie/Titeren

Over vaccineren van zowel mens als dier is regelmatig discussie. Uw dier moet uiteraard goed beschermd zijn, maar wordt er teveel ingeënt?

Uw huisdier wordt bij onze praktijk jaarlijks ingeënt. Voordat uw huisdier de inenting krijgt, wordt het uitgebreid onderzocht. Dit noemen wij de jaarlijkse check-up. Deze check-up is van groot belang om aandoeningen in een vroeg stadium te vinden en te voorkomen dat uw huisdier er ziek van wordt.

Vaccineren op maat voor honden

Bij onze praktijk wordt ‘vaccineren op maat’ toegepast. Dit betekent dat we niet elk jaar de ‘grote cocktail’ geven, maar de vaccinatie aanpassen aan de leeftijd en leefomstandigheden van uw dier.

Ons uitgangspunt is: zo min mogelijk vaccineren, maar uw hond moet wel goed beschermd zijn. Wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat de cocktailinenting voor honden tegen ziektes als parvo, hondenziekte en leverziekte niet jaarlijks nodig is. Daarom wordt de cocktail maar één keer in de 3 jaar gegeven. Dit geldt niet voor de Ziekte van Weil en de Kennelhoest. Die moeten jaarlijks worden gegeven.

Uit experimentele studies is gebleken dat  de bescherming door de “cocktail” zelfs langer kan duren. Hoe weet u of uw hond voldoende beschermd is, en of het nodig is opnieuw te vaccineren? Dit is vanaf nu te meten met de Vaccicheck titerbepaling.

Wanneer titeren?

Wij vinden het belangrijk dat een pup gewoon zijn puupy-reeks van drie vaccinaties krijgt. Op 1-jarige leeftijd wordt er een herhalingsvaccinatie gegeven met de grote cocktail. Eventueel kunt u er dan al voor kiezen om te laten titeren.
Daarna zou uw hond op 4-jarige leeftijd weer in aanmerking komen voor een grote cocktailvaccinatie. Op dit moment zou u dus eerst een titerbepaling kunnen laten doen, zodat onderzocht wordt of uw hond deze grote cocktailvaccinatie al nodig heeft. 
Alsuit de test blijkt dat uw hond voldoende antilichamen in zijn/haar bloed heeft tegen de betreffende ziekten, dan is herhaling van de vaccinatie op dat moment niet nodig. 

Mocht u op andere momenten een titerbepaling willen laten doen, dan is dat uiteraard mogelijk.

Op dit moment bieden wij de test alleen aan voor honden maar bij voldoende belangstelling kunnen wij hem ook voor katten aanbieden. 

Kort samengevat ter overweging: 

·         Het voordeel van titerbepalingen is dat uw hond “op maat” wordt gevaccineerd, dus alleen wanneer nodig.

·         Bedenk u wel dat de titerbepaling een momentopname is. Meestal betekent een positieve test dat uw hond nog wel een jaar lang voldoende bescherming heeft, maar soms is dit korter. U loopt in dat geval wel een klein risico dat uw hond een periode niet beschermd is.

·         Een positieve titerbepaling betekent niet dat uw hond helemaal niet gevaccineerd hoeft te worden dat jaar: tegen leptospirose moet uw hond echt elk jaar gevaccineerd worden om voldoende beschermd te zijn. Dit geldt ook voor de kennelhoestvaccinatie.

·         Het brengt extra kosten met zich mee: naast de kosten voor vaccineren (minimaal tegen leptospirose) betaalt u ook de bloedafname en de test van de titerbepaling.

·         Pensions nemen (tot nu toe) meestal geen genoegen met een titerbepaling, zij willen vaak dat uw hond gewoon eens in de 3 jaar de cocktailvaccinatie krijgt, en elk jaar de kennelhoest- en leptospirose-vaccinatie.