Tandheelkunde

Tandheelkunde

Voorkomen is beter dan genezen

Gaat uw huisdier steeds slechter eten of stinkt hij uit zijn bek? Dan kan een gebitsbehandeling nodig zijn! Waarom?

-In de eerste plaats voor het welzijn van uw huisdier. Bedenk zelf maar eens hoe pijnlijk een ontstoken kies kan zijn. Een hond of kat laat echter vaak geen pijn zien door bijvoorbeeld te stoppen met eten, aangezien eten z’n eerste levensbehoefte is. Pas als een ontstoken kies getrokken is of ontstoken tandvlees weer gezond is, merkt de eigenaar vaak hoe veel levendiger z’n huisdier weer is.

-In de tweede plaats voor de gezondheid van uw huisdier. De bacteriën die zich ophopen in tandsteen en ontstoken tandvlees komen terecht in de bloedbaan. Van daaruit bereiken zij o.a. hart en nieren en blijven daar plakken. Veel dieren ontwikkelen hierdoor op latere leeftijd hart- en nierproblemen.

-En als laatste zal uw huisdier een stuk minder stinken uit z’n bek, ook niet onbelangrijk!

Producten voor de dagelijkse gebitsverzorging

Tanden poetsen is de beste preventieve maatregel. Er bestaat speciale honden/katten tandpasta zonder fluoride met een lekkere smaak en tandenborstels. Ook  zijn er tallose kauwproducten voor honden te koop die de dagelijkse gebitsverzorging ondersteunen (NB: deze vervangen het poetsen niet!) . Daarnaast bestaan er speciale speeltjes die helpen het gebit te reinigen zoals de Dental Kong, of de bacteriegroei voorkomende behandeling door middel van Vet Aquadent.  Voor meer informatie kunt u altijd contact met ons opnemen. .

Wat houdt een gebitsbehandeling in?

Indien bij de jaarlijkse controle wordt gezien dat een gebitsbehandeling nodig is of er zijn klachten, wordt er een aparte afspraak gemaakt. Door de dierenarts wordt uw huisdier dan onder narcose gebracht.  De dierenarts zal  samen met de paraveterinair het gebit van uw huisdier schoonmaken en indien nodig aanvullende behandelingen uitvoeren en het gebit weer polijsten. U kunt uw huisdier enkele uren later weer ophalen.

Waarom onder narcose?

Dit is noodzakelijk omdat een dier niet vrijwillig met z’n mond open blijft liggen en om het dier geen pijn te laten lijden als er eventueel een kies of tand moet worden getrokken.