Nieuws

Let op! Kattenziekte uitgebroken!

woensdag 5 aug 2020

Let op! Kattenziekte uitgebroken!

In de omgeving van Ermelo en Harderwijk is de kattenziekte gesignaleerd. Kattenziekte is een dodelijk virus bij katten en heeft een snel verloop bij niet gevaccineerde katten. Tegen deze kattenziekte kan dus worden gevaccineerd en zit in de ‘grote cocktail’. Kittens kunnen gevaccineerd worden vanaf 8-9 weken, hierna nog een keer op 12-13 weken. Vervolgens is er een vaccinatie schema van elk jaar en wordt de ‘grote cocktail’ om de drie jaar gegeven. 

Besmetting van kattenziekte

Katten die besmet zijn met het virus verspreiden het via de ontlasting, maar ook via een ruimte waar een besmette kat heeft gezeten en via kleding en handen die een besmette kat hebben aangeraakt (de verzorgers).

Symptomen van kattenziekte

 

Braken, diarree, uitdroging, hoge koorts, sloom, plotselinge dood bij jong-volwassen katten met niesziekte-achtige klachten, abortus en hersenschade bij kittens.

Bel voor het maken van een afspraak of vragen naar de praktijk: 0577-401777Weer normale openingstijden vanaf 4 mei

vrijdag 1 mei 2020

Weer normale openingstijden vanaf 4 mei

Ivm de corona epidemie hadden we o.a. andere openingstijden. Maar vanaf maandag 4 mei zijn we weer elke werkdag van 09.00-18.00 uur open, alleen nog geen inloopspreekuur!

De andere aanpassingen gelden nog wel zoals:

- Als u verkouden bent of andere ziekteverschijnselen heeft mag u niet komen.

- Er mag maar 1 begeleider per dier naar binnen (dus wij verzoeken ook de kinderen thuis te laten).

- Bij binnenkomst kunt u uw handen ontsmetten (staat op de balie).

- Houd 1,5 meter afstand. 

- Pinnen heeft de voorkeur.

- Thuisvisites worden niet ingepland. 

- Als er meer dan 3 mensen in de wachtkamer zijn, kunt u buiten wachten. 

 I.v.m. het Coronavirus

maandag 16 mrt 2020

I.v.m. het Coronavirus

 Openingstijden deze week:

- elke ochtend open (9.00-13.00 uur)

- voor spoedgevallen via telefonische afspraak

 

Verder, let op de volgende aandachtspunten:

- Als u verkouden bent of andere ziekteverschijnselen heeft mag u niet komen.

- Er mag maar 1 begeleider per dier naar binnen (dus wij verzoeken ook de kinderen thuis te laten).

- Bij binnenkomst kunt u uw handen ontsmetten (staat op de balie).

- Houd 1,5 meter afstand. 

- Pinnen heeft de voorkeur.

- Thuisvisites worden niet ingepland. 

- Als er meer dan 3 mensen in de wachtkamer zijn, kunt u buiten wachten. De teken zijn weer gezien!

maandag 2 mrt 2020

De teken zijn weer gezien!

De teek: De winter was niet heel koud, volgens de astronomie is de al lente begonnen en de eerste teken zijn alweer gesignaleerd! De teek die het meeste in Nederland voorkomt is de Ixodes ricinus. Teken kunnen niet alleen bij mensen en honden voorkomen, maar ook bij andere huisdieren zoals paarden, konijnen en vogels. 

Ziektes en symptomen: Nadat een teek heeft gebeten kan er een bult ontstaan en eventueel rode kleuring van de huid. De teek kan meerdere ziektes  overbrengen, ook wel bloedparasieten genoemd.

- De ziekte van Lyme komt doordat de teek de bacterie Borrelia burgdorferi overdraagt. Echter komen ziekteverschijnselen door deze bacterie alleen voor bij mensen, bij honden en paarden is nooit aangetoond dat ze er ziek van worden, dus de ziekte van Lyme krijgen.

- Piroplasmose door de Babesia of Theileria bacterie.

- Anaplasmose door de bacterie Anaplasma fagocytophylium

De symptomen kunnen pas maanden na de beet tot uiting komen. Honden en katten worden echter niet vaak ziek. De belangrijkste symptomen zijn koorts, artritis en nierproblemen bij de hond en bij het paard vaak hoge koorts, spierpijn, anorexie, oogontsteking, kreupelheid, geelzucht, donkere urine, rode slijmvliezen en benauwdheid voorkomen. 

Diagnostiek: Er kan een bloedtest gedaan worden die de hoeveelheid antistoffen kan aantonen. Maar het dier moet ook op dat moment klinische symptomen vertonen van een bloedparasiet, anders is het niet zeker dat de symptomen ook door de bloedparasiet veroorzaakt worden. Dieren met een verhoging van antistoffen hoeven namelijk niet ziek te zijn van bijvoorbeeld de verhoging van Anaplasma  antistoffen in het bloed. Bovendien hebben veel honden of paarden een verhoogde antistoffen hoeveelheid in het bloed, omdat ze ooit gebeten zijn door een teek met die bacterie. Dus de symptomen kunnen heel goed bij de tekenziekte passen, maar dan is het toch niet de oorzaak van de ziekteverschijnselen, terwijl ze wel een verhoogde antistioffen hoeveelheid in het bloed hebben. De diagnostiek is dus erg lastig...

Therapie: De behandeling is doorgaans met een lange kuur antibiotica. De bacterie zal nooit helemaal verdwijnen uit het lichaam, maar de klachten verdwijnen wel. Als de klachten toch blijven, moet er dus verder gekeken naar andere oorzaken.

Preventie: Het beste is om te voorkomen dat uw huisdier zo min mogelijk in contact komt met teken, zodat ze dus ook minder risico hebben op de overdracht van tekenziektes. Een tekenbescherming door middel van een betrouwbaar anti-tekenmiddel is dus erg belangrijk. Maar ook is het belangrijk dat u uw hond elke dag checkt op teken. Bij paarden bestaat er helaas geen betrouwbaar anti-tekenmiddel en is de controle na een buitenrit dus de manier om te voorkomen dat er een infectie plaats gaat vinden. 

Bij het verwijderen van de teek moet u voorkomen dat de teek stukgeknepen of geplet wordt. De kans is dan namenlijk groter dat de maaginhoud wordt geleegd in de gastheer en kans op besmetting groter. De teek dient u volledig te verwijderen, een handige tekentang is dan een uitkomst. Probeer de teek ook niet met alcohol te 'verdoven', dan kunnen ze ook de maaginhoud legen. Als de teek verwijderd is kan de bijtplek ontsmet worden met betadine. Februari: Maand van het gebit!

zaterdag 1 feb 2020

Februari: Maand van het gebit!

Februari is de maand van het gebit en kunt u voor een gratis gebitscontrole en poetsinstructies langskomen. U kunt elke werkdag tijdens inloopspreekuur komen (17.00-18.00 uur) of een afspraak maken voor een ander tijdstip.

Als u wilt voorkomen dat uw huisdier op latere leeftijd een gebitssarnering nodig heeft, kunt u het beste zo vroeg mogelijk beginnen met het poetsen van de tanden. Ook bij de kat! We begrijpen dat het misschien lastig is om te starten en aan te leren bij uw huisdier, daarom kunt u in februari langskomen en leggen we het gratis uit. 

Voorbeelden waaraan u kunt twijfelen of het gebit gezond is van uw huisdier zijn:  het gebit van uw huisdier hoort niet te stinken, uw huisdier heeft normaal gesproken witte tanden en kiezen en hij moet (bijv.) goed op droge brokken kunnen kauwen.Geslaagde EHBO-avonden!

donderdag 30 jan 2020

Geslaagde EHBO-avonden!

21 en 28 januari hebben Anne en Marije EHBO- les gegeven aan gemotiveerde en enthousiaste diereigenaren. De avonden waren zeer geslaagd en we hebben positieve feedback gekregen. Er melde zich zoveel mensen aan dat we ervoor hebben gekozen een tweede avond te organiseren en de groep dus in tweeën te splitsen. Wellicht doen we het over een half jaartje weer, omdat er dus heel veel animo voor was! We zullen dat natuurlijk weer via de nieuwsbrief, Facebook en de website laten weten. 

We verkopen handzame EHBO-tasjes op de praktijk, handig voor als u bijvoorbeeld op reis bent met uw huisdier. EHBO avond voor honden en katten

vrijdag 10 jan 2020

EHBO avond voor honden en katten

Dinsdagavond 21 januari geven we een EHBO lezing en practicum voor honden en katten. Het begint om 19.30 uur en is tot 21.00 uur. Opgeven kan via Facebookevenement, aan de balie of per mail. Aangepaste openingstijden in de decembermaand

vrijdag 29 nov 2019

Aangepaste openingstijden in de decembermaand

In deze december 2019 zijn er een paar dagen met aangepaste openingstijden:

- Dinsdag 24 december: 9.00 uur - 17.00 uur geopend.

- Woensdag 25 en donderdag 26 december gesloten. 

- Dinsdag 31 december: 9.00 uur - 16.00 uur geopend. 

Voor SPOEDGEVALLEN zijn we 24/7 telefonisch bereikbaar. Met de feestmaand in zicht: let op wat er op de tafel ligt!

donderdag 28 nov 2019

Met de feestmaand in zicht: let op wat er op de tafel ligt!

In December gaan we ons weer lekker verwennen met allerlei lekkernijen! We zien vaak in deze maand honden en katten die gifige voedselwaren hebben gegeten, zoals lekkere chocoladeletters van de Sint. Als eigenaar is het verstandig om direct contact op te nemen met ons als u verdenkt dat uw huisdier hiervan heeft gegeten. Wij kunnen dan uw huisdier laten braken en vaak komen zelfs de verpakkingspapiertjes ook nog mee. Als het nodig is kunnen we dan uw hond ook met andere medicijnen helpen.

Chocolade is dus giftig voor honden en katten, ze kunnen er erg ziek van worden als ze ervan eten. Maar er zijn veel meer giftige voedingswaren zoals: druiven en rozijnen, avocado, uiachtige gewassen (bv ui, knoflook, prei) en macademianoten. Bovendien zijn er ook bepaalde planten, zoals de dieffenbachia, gatenplant en ficus die giftig zijn. Van de buitenplanten is o.a. de taxus erg giftig. Daarnaast gebeurt het regelmatig dat er muizen- of rattengif wordt gegeten.

Symptomen die bij veel vergiftigingen in toenemende mate kunnen voorkomen zijn braken, kwijlen, rode vlekken in de bek, bleek tandvlees, diarree, beven, trillen, problemen met bewegen, spierverlamming, krampen, stuiptrekkingen, ademnood, apathie of juist hyperactiviteit, pijn, coma.

Wat te doen bij vermoeden van vergiftiging? Neem direct contact op met de dierenarts (ons). Die kan u vertellen wat u kunt doen en of u direct naar de praktijk moet komen. Als het kan neemt u de verpakking van de stof waaraan uw dier is blootgesteld mee. Soms is het verstandig het dier op te nemen om de reactie goed te kunnen bewaken.

Tip; EHBO bij honden en katten is een handige gratis app voor op uw telefoon!De herfst en de gezondheid van uw paard

donderdag 7 nov 2019

De herfst en de gezondheid van uw paard

Het is herfst, het bos ziet er prachtig uit en de paddenstoelen schieten uit de grond. Helaas regent het meer en is het soms guur weer. Ook voor de paarden is het even opletten geblazen.

De eerste nachtvorst is geweest dus u kunt uw paard gaan ontwormen tegen de horzellarve (bel de praktijk voor meer informatie). 

Het landschap is nu prachtig, maar helaas schuilen er wat gevaren voor de paarden. Pas nog steeds op met het fructaangehalte in het gras bij een mooie zonnige dag die gevolgd wordt door een koude nacht met vorst. Zet uw paarden dan niet 's ochtends in de wei, dan is er kans dat het fructaangehalte te hoog is en uw paard meer risico loopt op hoefbevangenheid of koliek. 

Met die natte weer groeien er meer schimmels in het gras. Deze kunnen mycotoxinen achterlaten die bijvoorbeeld koliek kunnen veroorzaken. Het is helaas erg lastig deze te bestrijden. Gestresst gras (is als het erg kort is) of erg lang gras heeft meer kans op de toxinevormige schimmels, dus misschien kunt u uw paard dan beter niet op de wei zetten. 

Naast het gras kunnen de bladeren en zaden (helikopters) van de Vederesdoorn en Gewone esdoorn nu ook problemen veroorzaken. Ze bevatten hypoglycine A dat Atypische Myopathie kan veroorzaken. Dit is een ernstige levensbedreigende aandoening die de spieren aantast. 

Ook eikels en eikenblad is giftif voor paarden als ze er teveel van eten (vooral als de eikels nog onrijp zijn). Ze kunnen er bloederige diarree, koliek en nierschade door krijgen. 

Dus let goed op hoe en wanneer u uw paard weidt in de herfst!

Bij vragen, neem contact op met de Praktijk.