Registratie/Paspoort

Registratie/Paspoort

 Het nieuwe Europese paspoort

Het nieuwe paspoort voor gezelschapsdieren is op een aantal punten gewijzigd, waardoor het minder fraudegevoelig is. Het paspoort mag alleen door dierenartsen worden afgegeven. De dierenarts, die het paspoort afgeeft, moet een verklaring tekenen en het paspoortnummer opnemen in de administratie van de kliniek. Een aantal pagina’s, betreffende de identificatie van de eigenaar en het huisdier, worden gelamineerd, waardoor de gegevens niet meer te wijzigen zijn. Ook de vaccinatiesticker van de rabiësvaccinatie wordt gelamineerd. Op deze wijze kunnen dus geen blanco paspoorten aan bijvoorbeeld fokkers of handelaren meer worden afgegeven. De nieuwe paspoorten beginnen allemaal met 528-NL.


Voor wie is het nieuwe paspoort?

Huisdieren als honden, katten en fretten die na 29 december 2014 zijn geboren of na deze datum zijn gechipt, moeten bij reizen naar het buitenland een nieuw paspoort bij zich hebben. Een huisdier dat dus voor deze datum geboren is, maar na deze datum gechipt worden, bijvoorbeeld omdat het dier naar het buitenland gaat, zal ook een nieuw paspoort nodig hebben.

Het oude paspoort

Het oude paspoort blijft geldig als een reisdocument, indien het dier voor 29 december 2014 geboren is én gechipt! Indien het huisdier niet gechipt is voor deze datum, kan het oude paspoort wel gebruikt worden als vaccinatieboekje, maar niet als geldig reisdocument. De dierenarts is verplicht bij een bezoek of vaccinatie dit oude paspoort als een ongeldig reisdocument aan te merken, bijvoorbeeld door middel van een sticker en stempel of het doorhalen van betreffende tekst.

Het Vaccinatieboekje

Voor dieren die nooit naar het buitenland gaan kan een vaccinatieboekje volstaan. Hierin worden de vaccinatiestatus, ziektegeschiedenis en eventuele bijzonderheden vastgelegd en bijgehouden. Dit is echter geen officieel document.